Dataetisk Råd

En ny undersøgelse stiller skarpt på, hvilke data danskere deler, og hvad vi ved og mener om det

Publiceret 09-02-2023

En ny undersøgelse, som Analyse & Tal har lavet for Dataetisk Råd, stiller skarpt på hvilke data danskere deler, og hvad vi ved og mener om det. Otte almindelige danskere har fået kulegravet deres data, for at se hvad der kommer ud af deres telefoner, computere og smarte teknologier, og hvor det havner henne. Og 1500 danskere har deltaget i en stor spørgeskemaundersøgelse for at afdække viden og holdninger.

Undersøgelsen viser både, at danskere deler meget store mængder data, som ofte indeholder meget personlige oplysninger, og at det for et stort flertal er svært at overskue og styre, hvilke data man deler.

Dataetisk Råds formand, Johan Busse, udtaler til DR: ”Vi kan ikke længere fortælle historien om, at borgerne bare selv må passe på. Det er ikke muligt at melde sig ud af denne dataindsamling. Vi er alle sammen en del af den, hvad enten vi ønsker det eller ej.”

Tirsdag d. 7. februar lancerede Dataetisk Råd undersøgelsen i samarbejde med Algoritmer, Data og Demokrati-projektet (ADD), Mandag Morgen og Politiken. Det foregik i Politikens Hus, hvor Sarah Steinitz og Malte Wingender fra Analyse & Tal præsenterede undersøgelsens resultater. Michael Jarlner fra Politiken interviewede to af undersøgelsens deltagere, som havde givet adgang til deres personlige data, og Stine Lomborg fra Centre for Tracking & Society ved Københavns Universitet satte undersøgelsen ind i et større perspektiv fra den danske og internationale forskning. Dagen sluttede med en paneldebat, hvor Anette Høyrup fra Dataetisk Råd, Sine Just fra ADD-projektet, Jesper Vangkilde fra Google, og Natasha Friis Saxberg diskuterede, hvilke konsekvenser man kan drage af undersøgelsens resultater.

Rapportens resumé er tilgængeligt her. Den fulde rapport er offentliggjort af Analyse & Tal, og findes på deres hjemmeside.

Læs resuméet af rapporten her: En hverdag af data - Executive_summary.pdf