Det Etiske Råd

Det Etiske Råd hilser den fornyede debat om aktiv dødshjælp velkommen

Publiceret 15-06-2023Statsminister Mette Frederiksen har i sin åbningstale ved Folkemødet på Bornholm lagt op til en fornyet diskussion af aktiv dødshjælp.

Det Etiske Råds formand, Leif Vestergaard Pedersen, hilser statsministerens invitation velkommen:

”I sin tale anbefalede Mette Frederiksen, at vi ikke starter med at konkludere, og understregede, at det er samtale, der er brug for. Jeg kunne ikke være mere enig, og jeg mener, at det er det rette udgangspunkt for en så vanskelig diskussion. I den kommende tid vil vi tage den i Det Etiske Råd, og gøre vores bedste for at bidrage til, at alle får mulighed for at forholde sig til hinandens synspunkter.”

Det Etiske Råd tog senest stilling til spørgsmålet om aktiv dødshjælp i 2012. Dengang var der både modstandere og mulige tilhængere af at ændre loven. Alle nuværende medlemmer af rådet er kommet til siden da, og har derfor ikke taget stilling til aktiv dødshjælp.

Aktiv dødshjælp er et komplekst emne, som kalder på forskellige værdier, følelser og personlige erfaringer. Debatten handler ikke kun om, at aktiv dødshjælp kan være den mest barmhjertige løsning for et uhelbredeligt sygt menneske. Den handler også om de mulige konsekvenser ved at legalisere aktiv dødshjælp. Hvad vil en legalisering fx betyde for vores samfund og for vores opfattelser af et værdigt liv?

Læs Det Etiske Råds seneste udtalelse om aktiv dødshjælp:

Det Etiske Råds udtalelse om eventuel lovliggørelse af aktiv dødshjælp