Årsmøde 2022

Etikken går forrest

23sep
Event

Under overskriften ”Etikken går forrest” holder det etiske komitésystem årsmøde for forskere, virksomheder og andre, der beskæftiger sig med og har interesse for kliniske forsøg med medicin og afprøvninger af medicinsk udstyr. Mødet afholdes den 23. september på hotel Bella Sky i København.

Se programmet her og tilmeld dig ved at klikke på linket nederst på siden

09:00: Ankomst: Registrering, kaffe, snak

09:30: Velkommen, ramme for dagen og praktik - moderator Thomas Senderovitz og Mette Hartlev

09:45: Her går etikken forrest

Etikken går forrest og kan skabe et udgangspunkt for, hvordan fremtidens sundhedsteknologi reguleres og kommer patienter og samfund til gode. Det er handling på baggrund af etiske overvejelser, der gør samfundet i stand til at se sig selv og de kommende generationer i øjnene, når vi kigger tilbage, på de rammer vi satte for udviklingen.

10:00: Når dansk etik bliver EU-etik, giver det opmærksomhed. Vi kigger ud over egne grænser og søger indflydelse i EU. Danmark er gået forrest med regulativ guidance, senest inden for decentrale kliniske forsøg. Kasper Bendix Johnsen fra Nationalt Center for Etik, beskriver hvordan dansk regulatorisk hjemmearbejde lønner sig i EU. Og Frederik Nielsen fra Novartis beskriver, hvordan initiativ på EU-plan omsættes til flere kliniske forsøg i Danmark.

10:30: Kaffepause

10:50: Kliniske forsøg frem mod 2050 kan tage mange former. Vi strækker synet, pudser krystalkuglen og lader filosof Rune Klingenberg fra Nationalt Center for Etik tage et kig ind i fremtiden for klinisk forskning. Her kan virtuel deltagelse i forsøg gennem metaverset være old news. Evigt liv kan være real news. Wearables er for længst blevet internables. AI-teknologi er gennemgående. GDPR fortolkes ensartet. Men ét fælles EPJ-system viste sig at være umuligt.

11:30: Paneldebat om AI i beslutningsstøtte Thomas Senderovitz modererer.

12.00: Uddeling af Den Videnskabsetiske Hæderspris 2022

Hædersprisen er et diplom og 10.000 kr., som uddeles hvert andet år til en person, en gruppe, en organisation eller virksomhed, som har gjort en særlig og tankevækkende indsats på det videnskabsetiske område i relation til sundhed og sygdom. Seneste vinder i 2018, var Knud Rasmussen.

12.30: Frokost

Tilmeld